Tarawera High School

Public

4409m2

Kawerau, Bay of Plenty

Awards

2017 Learning Environments Australasia Commendation

2017 New Zealand Architecture Award - Education Category

2017 Property Council NZ, Property Industry Award - Order of Merit

2017 NZIA Waikato Bay of Plenty Award - Education Category

2016 World Architecture Finalist

2016 Resene Total Colour Awards Winner - Education

2016 Resene Total Colour Awards Winner - Colour Master Nightingale Award

Tarawera High School is situated on the shore of the Tarawera River and under the mountain of Putauaki in the small mill town of Kawerau, Bay of Plenty.

The design reflects Kawerau’s unique culture, history and landscape. The masterplan proposes a solution which inspires learning and promotes the fulfilment of potential in Kawerau’s rangatahi (younger generation/youth).

Through a collaborative process which involved extensive school and community engagement, the masterplan proposes a school that puts community and cultural facilities at its heart.

Typically with 90 pupils per classroom in open-plan learning spaces, an advanced innovative learning environment includes a variety of well-connected spaces through the use of new building materials and technologies. It allows for a variety of pedagogical practice, and specialist teaching spaces with technology and equipment suitable for a multitude of subjects and disciplines and provides spaces which can be utilised by both the school and the community alike.

The new buildings are planned and orientated along critical ley lines which are significant to the local community. The central plan which consists of a multipurpose Wharenui (the heart) faces directly north to where the Tarawera River meets the coast. Communal facilities include the Wharenui, Performing Arts Centre, and Hospitality Suite along with the School Reception and are placed around an open courtyard which is accessed directly via the school’s main entrance. Aligned on this entrance is the ley line from the local culturally significant mountain, Putauaki, which forms a back drop to the school upon arrival. This axis also aligns to the north-west towards Maketu – an important historic landmark – which forms a street between the senior and middle school Learning Houses.

 

Learning from the land